Skip to main content

FAQ – Har du et spørgsmål?

Vi har her samlet en oversigt over nogle af de spørgsmål, som vores patienter ofte ønsker svar på.

Kan du ikke umiddelbart finde det svar du søger, er du velkommen til at kontakte os med dit spørgsmål.

Spørgsmål og svar

Blister I munden

After eller blister I munden er formentlig den hyppigste mundslimhindesygdom, idet ca. 20% af befolkningen periodisk lider heraf. Diagnosen stilles alene ud fra det kliniske billede, kombineret med oplysninger om tilbagevendende sår.

Årsag

En række faktorer (mekanisk traume, visse fødeemner, psykisk stress etc.) kan muligvis provokere after hos disponerede personer. Selve årsagen skyldes sandsynligvis en ubalance mellem slimhinden og det underliggende vær, som allrede latent er til stede, og som aktiveres ved et svækket immunforsvar.

Profylakse

Det menes at tandpastaskumme-midlet (natriumlaurylsulfat) kan aggravere udbruddet med after. Der findes enkelte tandpastaer uden dette skummemiddel, zendium og denivit.

Behandling

Longovital – en dansk urtevitamin tablet – har som det første bivirkningsfri præparat vist sig at have en positiv effekt og nedsætter antallet af udbrud. I svære tilfælde kan longovital ikke alene forebygge nye udbrud, men her bør forsøges med supplement med aciclovir, som er et specifikt antiviralt middel. Der går ca. Tre måneder efter man er startet med longovital til den er fuldt effektiv.

Bedøvelse, gør det ondt?

Bedøvelse behøver ikke at gøre ondt. Vi er meget forsigtige og bruger gerne extra overflade-bedøvelse, hvis du har brug for det. Når vi behandler, vælger vi den bedøvelse, som passer bedst: Virker, mens den skal, og forsvinder så hurtigt som muligt, når vi er færdige. Vores patienter siger, vi er rigtig gode til at bedøve.

Hvordan bekæmpes dårlig ånde?

Der er seks vigtige punkter:

1)
Grundig professionel tandrensning på tandklinikken

2)
Optimal hjemme-tandpleje – vi instruerer dig i, hvordan du renholder dine tænder. Hvis du har belægninger på tungen, anbefaler vi børstning af tungens overside med en blød tandbørste, eller en af de nye tungeskrabere

3)
Optimal protese-hygiejne. Hvis du har hel- eller delproteser, skal der foretages en rengøring mindst én gang dagligt med flydende håndsæbe og en tandbørste eller protese børste. Protesebøjler kræver særlig opmærksomhed. Hold protesen hen over en fyldt vaskekumme eller et håndklæde, så der ikke sker noget, hvis du skulle tabe den. Der findes flere kommercielle rengøringsprodukter til proteser. Disse kan også anbefales. Biotex vaskepulver er rigtigt godt

4)
Forøgelse af spytsekretionen, evt. ved tygning af sukkerfri syrlige drops, eller ved at tygge sukkerfrit tyggegummi.

5)
Indtagelse af zinktabletter. Fås på apoteket

6)
Du kan i samråd med din læge evt. indtage stoffet Omeprazol (medicin for mavesår).

Er røntgenbilleder farlige?

Det farlige ved røntgenstråler er, at de virker ioniserende på kroppens celler. Med andre ord kan de kan ændre på atomernes bindinger til hinanden og dermed lave ødelæggelser i cellens maskineri og arvemateriale.

Vi er dog dagligt udsat for ioniserende stråling bl.a. i form af baggrundsstråling fra rummet og radonstråling fra de huse, vi bor i. Klipper udsender også stråling.

Den mængde stråling, man udsættes for ved 1 røntgenbillede, svarer ca. til den samlede baggrundsstråling, vi udsættes for i løbet af 1 døgn og en helstatus (14-16 billeder) til den mængde baggrundsstråling, vi får af en flyvetur til Mallorca.

Det er vigtigt at at være klar, over at røntgenstråler kan være farlige, men samtidig skal frygten have de rigtige proportioner.

Nye røntgenapparater og filmtyper har halveret den nødvendige strålingsdosis i løbet af de seneste 10 år.

Graviditet og tandsundhed – hvordan passes tænderne bedst?

Er du gravid, kan der være god grund til at besøge tandlægen lidt oftere. Som gravid kan man nemlig være mere modtagelig for helseproblemer i munden, så som tandkødsbetændelse.

Ændringer i kost og døgnrytme kan give større risiko for huller. Gør derfor ekstra meget ud at mundhygiejnen under din graviditet.

At være gravid er også at forberede sig på at blive mor. Du bliver mere opmærksom på at spise sundt og alsidigt – både for din egen og for barnets skyld, for du har ansvaret for andre end dig selv. Du bliver også mere opmærksom på din egen trivsel og sundhed.

For tænder og tandkød gælder det, som før du blev gravid, at tænderne skal holdes rene med tandbørste og fluortandpasta. Mange skal også bruge tandtråd.

Hvis du har morgenkvalme, så børst kun tænderne let om morgenen og gør mere ud af det om aftenen.

Hvilken tandbørste/tandpasta skal jeg vælge?

Tandbørste

Der findes mange forskellige tandbørster som mærker og udformninger, hvor den ene tilsyneladende altid er bedre end den anden. Generelt set er der dog ikke den store forskel, så find en farve du kan lide, en der ikke har for stive hår og brug i stedet energien på at børste tænderne ordentligt.

Det er den enkeltes motivation til at gribe børsten og vedkommendes evne til at komme omkring, dvs motorikken, der er afgørende for tandsundheden. Hvis du er i tvivl, om du gør det rigtigt, kan du få din tandlæge til at vise det.

For tiden regnes Braun/OralB’s elbørster og den nye Soniccare for verdens bedste el-tandbørster og OralB’s cross-action for verdens bedste “hånddrevne” tandbørste. Elbørsterne giver for langt de fleste et meget bedre resultat end en hånddreven børste.

Tandpasta

Når der kommer til tandpasta er der, på trods af Triple protection og anti-dit-og-dat, heller ikke den store forskel på virkningerne. Overordnet set er det eneste, der betyder noget, om der er fluor i, og det er der næsten i alle tandpastaer i dag. Køb derfor en fluorholdig tandpasta, som smager godt og er billig.

Derudover kan der være personer, som har øget tendens til at få after/blister på slimhinden ved brug af “natrium-lauryl-sulfat”-holdige pastaer. Disse personer kan med fordel prøve pastaer uden dette skummemiddel, eks Zendium eller Denivit.

Kig på deklarationen

Man kan nogle gange i reklamer få indtrykket af, at valget af tandbørste og -pasta er af stor betydning for en god mundhygiejne. Det er meget forkert. Det kan næsten ikke pointeres kraftigt nok, at det, der tæller, er viljen og evnerne til en grundig mekanisk rengøring, mere end det er valget af de forskellige mærker.

Virker mundskyllevæsker?

Mundskyllevæsker er moderne, og vi overskylles nu af en international flodbølge af disse produkter, som købes ukritisk. Denne type produkter er omfattet af kosmetik-lovgivningen, hvilket betyder, at det eneste krav der stilles er, at det ikke må være til skade for brugeren. Dvs. der er intet krav om, at det skal virke som lovet på etiketten.

Det er således de færreste produkter, der har nogen gavnlig virkning på længere sigt, udover at det umiddelbart giver en god smag i munden. Dette kan give en falsk fornemmelse af ren mund.

Mundskyld kan ikke erstatte tandbørstning, og det er et dyrt, besværligt og lidet effektivt supplement, der i værste fald kan være skadeligt. Beregninger på udgifterne til væskerne, hvis man skal bruge dem, som foreskrevet, viser, at det løber op i 650-1.810 kr. pr. år.

Naturens eget geniale mundskyld, spyttet, er derimod værd at satse på.
Den spytstimulerende effekt af grov kost, frugter og sukkerfrit tyggegummi, er langt nyttigere, sundere og billigere end de mange mundskylder der mest virker som smags-kamouflage.

Listerine har en vis effekt, men smagen er meget stærk.

Klorhexidin virker godt, men farver tænderne sorte, så det kan kun bruges i kortere perioder f.eks. ved sår i munden.