Skip to main content

Periodontitis

Periodontitis en langsomt fremadskridende kronisk betændelse i tandkødet omkring tandhalsen, der får kæbeknoglen til at trække sig tilbage. Tanden bliver mere og mere løs og falder til sidst ud.

Begyndelsen til periodontitis

Det begynder som en tiltagende forværring af en overfladisk tandkødsbetændelse. Tandkødet bliver slapt, og tandstenen trænger dybere og dybere ned, mens knoglen viger tilbage. Til sidst er der ikke noget at holde fast i, og tanden falder ud.

Sammenhæng mellem periodontitis og blodprob samt graviditet og fødsel

Personer med udbredt periodontitis har ifølge engelske undersøgelser 3 gange så stor risiko for udviklingen af blodprop i hjertet end personer med sundt tandkød. Så der er tilsyneladende god grund til at holde sit tandsæt sundt uden farlige bakterier, idet disse kan gå med blodbanen til hjertets kranspulsårer og her medføre tilstopning.

Undersøgelser har vist, at en gravid, som har udbredt periodontitis, har stærkt forøget risiko for at føde for tidligt eller at få et barn med nedsat fødselsvægt på grund af bakteriepåvirkningen.

Periodontitis illustration

Behandling af periodontitis

Periodontitis skyldes normalt, at man ikke får fjernet belægninger ordentligt på tænderne. Det kan skyldes mangelfuld tandbørstning eller manglende brug af tandtråd eller mellemrumsbørster mellem tænderne. Det første skridt i behandlingen er derfor altid at få lært eller genlært, hvordan tænderne holdes rene. Et skifte til brug af elektrisk tandbørste kan gøre underværker. Forbedret renholdelse af tænderne i form af grundigere tandbørstning og anvendelse af tandtråd og/eller mellemrumsbørster betyder normalt, at udviklingen af periodontitisen reduceres eller standses, og det er i sidste ende ofte det, der er afgørende for, om behandlingen lykkes. Fortsat rygning betyder imidlertid, at prognosen for et godt behandlingsresultat forværres.

Forudsætningen for at gå i gang med en behandling er, at man undersøger hvor udbredt periodontitisen er, hvor meget knogle der er forsvundet. Dette gør man ved at måle tandkødslommerne samt registrerer, dette kaldes en periodontal undersøgelse og diagnostik også kaldet en PUSD.

Behandlingen består herudover af grundig fjernelse af tandsten og belægninger fra tand- og rodoverflader. Denne behandling føles ofte meget hårdhændet, for det sidder forfærdeligt godt fast og der er derfor altid mulighed for at få enten overfladebedøvelse eller almindelig bedøvelse.

I tilfælde med kraftig sygdomsaktivitet kan det være nødvendig med kirurgi samt i sjældne tilfælde, hvor periodontitisen skyldes ubalance i mave/tarm floraen, kan en meget stærk antibiotikakur komme på tale, for at komme bakterierne til livs.

Man kan blive helt sund og fri for periodontitisen, men der vil altid være ar efter sygdommen og risiko for ny sygdom. Det betyder, at hyppigere kontroller som regel vil være nødvendige fremover. Et medlemskab af Sygesikring “danmark” er derfor værd at overveje.